יעל אליצור ראש מרכז שפר
יעל אליצור ילידת פתח תקוה, שנת תש"ו, 1945. בעלת תואר ראשון בייעוץ חינוכי ותואר שני בחינוך. הייתה חברה בתנועת הנוער בני עקיבא ובגרעין הנח"ל "עלומים". שרתה בקיבוץ סעד ובהיאחזות במעלה הגלבוע.
בתום השירות עברה לירושלים, נישאה לאורי, וילדה שלושה ילדים. תחושת השליחות והרצון לתרום לעם ולמדינה, הביאה את המשפחה הצעירה לאזור בנימין שם הקימו את היישוב עפרה, בו נולדו להם שלושה ילדים נוספים.
כאם, הגיעה יעל לחוג הורים בשל תחושה מעיקה ש"לא כך זה צריך להיות". היא חיה בחברה צעירה של משפחות עם ילדים רבים, והתרשמה שבכל מקום יחסי הורים-ילדים רוויים אי נחת וחוסר ביטחון. האמירה "הם מקסימים כשהם ישנים", קוממה אותה. והרי לא ילדנו ילדים כדי שיישנו. גישת אדלר, כפי שנלמדה בחוג הורים של בלהה שפר, נתנה לה מענה של ממש לתחושת המועקה, ודרך חדשה, שונה לגמרי מן המקובל, להתבוננות על הילד והוריו בפרט ועל האדם ועולמו בכלל.
כתוצאה מהמפגש עם שיטת אדלר, החליטה יעל להירשם למכון אדלר כדי ללמוד הנחיה. אלא שאז פגשה את בלהה שפר ותוכניותיה השתנו. בלהה שפר למדה אצל פרופ' רודולף דרייקורס, שהיה תלמידו וממשיך דרכו של אדלר. הנחתה חוגי הורים והכשירה מנחות הורים שלא במסגרת מכון אדלר ופיתחה גישה עצמאית משלה, הקושרת את גישת אדלר עם עקרונות היסוד של מחשבת היהדות. בלהה שפר, ואחריה יעל, מצאו זיקה עמוקה מאוד בין רעיונות היסוד של אדלר ובין מחשבת ישראל. שתיהן, כל אחת על פי דרכה, פיתחו מאוד את קו המחשבה הזה. יעל עברה את ההכשרה אצל בלהה, והחלה במלאכת הנחיית ההורים בכל רחבי הארץ, כשהיא נוסעת באוטובוסים לרמת הגולן, עמק בית שאן, נצרים, ירושלים, באר שבע ועוד ועוד, מנחה חוגי הורים לאוכלוסיות של חילונים, דתיים, חרדים, גרי שכונות יוקרה ותושבי שכונות מצוקה.
בשנת תשס"ב, 2002, החלה יעל להכשיר מנחות הורים. בשנת 2010, תלמידותיה של יעל הקימו אל מרכז שפר וטבעו את המושג "גישת שפר".
יעל סבורה ששורש הבעיה והמקור לקשיים ביחסים שבין הורים וילדיהם, הוא העמדת הילד במרכז והחלשות הביטחון בסמכות ההורית. באופן טבעי, כמו כל גור או אפרוח, גם הילד האנושי מעוניין לשתף פעולה עם הוריו, ללמוד מהם ולחקות אותם, ולהשתלב בחברה האנושית. אלא שהחברה המערבית העכשווית משבשת את הסדר הטבעי כשהיא משדרת לילד שנולד את המסר, "שלום אדוני המלך, אנחנו לרשותך", במקום לאותת לו "ברוך הבא, בוא תצטרף אלינו".
ובהמשך חייו של האדם, שורש הבעיות שלנו כבני אנוש טמון בהתניית תחושת השווי שלנו בתנאי לא מודע, כאשר באמת הערך שלנו כבני אדם לא מותנה בשום דבר. כבני אדם אנו שווים ובעלי ערך. הבאת האדם להבנת ההתניה שיש לו בלא מודע בנוגע לתחושת הערך שלו מאפשרת לו לבחור בחירות חדשות בנוגע לתפיסת העצמי שלו, למערכות היחסים ולאופן בו הוא מתמודד עם אתגרי חייו.
הסיסמה של יעל הינה "אין הדבר תלוי אלא בי". כלומר המפתח לשינוי מצוי אצל האדם. בעזרת יעוץ או סדנה בגישת שפר האדם יכול לזהות את החסמים ולבחור בשינוי.
מאמרים אחרונים
- בערב יום הכיפורים
- כל ההתחלות קשות? תדמיינו תמונת עתיד!
- המרדף אחרי הבסדר
- ימי הולדת והתמודדויות עם הילדים
- להתחיל מבראשית – ריסטרט לחיים בשנה אחת
- בית
- לחבק את הטוב
- עניין של נקודת מבט
- מימוש עצמי – האמנם?
- "במה להתמקד באמת בחופש הגדול"
- מכתב אישי לכל תלמידי החטיבה והתיכון
- המתנה של האמונה
- מפסיקים לחשוש מתחילים לנפוש
- איך להסתדר עם החמות?
- קורס מנחי קבוצות