מהי הדרכת הורים?
הדרכת הורים הפכה להיות דבר נפוץ ומקובל. הורים רבים פונים לקבלת הדרכה בלי לחשוש שפנייה כזו מתייגת אותם כהורים לא טובים. החשש מפנייה להדרכה הורית עדיין קיים כיון שפעמים רבות הורים חווים רגשות אשמה בנוגע להורות שלהם, לקשיים עם הילדים ותחושות אלה מביאות אותם לשלול אופציה של קבלת הדרכה.
מה מיוחד בהדרכת הורים בגישת שפר?
קורס הדרכת ההורים בגישת שפר מסייעת להורים להשתחרר מרגשות אשמה הפוגעים בקשר עם הילדים. ההדרכה מאפשרת להורים להבין מה קורה מאחורי הקלעים בראש של הילד. אנו מבינים כיצד נוצרה הדינמיקה המוטעית (באופן לא מודע) בין ההורים לילדים וכך מאפשרים להורים לעשות שינוי בדינמיקה כדי לפתור את הקשיים בבית.
בהדרכה, ההורים מוצאים את הדרך לחזור ולהוביל את הילדים ומפסיקים להיות מובלים. ההורים מבינים מה הביא אותם לאבד את הבטחון ומחזירים לעצמם את הבטחון והיכולת להוביל את הבית.
מהורים חסרי אונים ומיואשים הם הופכים להיות שמחים מלאי תקוה, יודעים כיצד להתמודד עם הקשיים ומביאים לשינוי מהותי בבית שלהם.
שינוי הפרשנות הוא כלי מהותי בהדרכה הורית. כל מעשה של ההורה ושל הילד מתפרש בעיני ההורה בצורה מסוימת. שינוי הפרשנות מביא אותנו לשינוי במחשבות המוקדמות שלנו, בהרגשה ואף במעשים.
בגישת שפר שמים דגש על זכותו של ההורה לחנך בדרכו. בהדרכה אין קביעה מהי הורות נכונה אלא באיזה דרך ההורה יכול להצליח להוביל בדרך אותה הוא בוחר.
גישת שפר מאמינה כי באדם, ובכלל זה גם בילד טמונים כוחות ויכולות עצומים ויכולתו להוציאם אל הפועל תלויה ברצונו. בהדרכה לומדים כיצד לאפשר צמיחה זו.
צפו בסרטון של לאה פרידמן על הנחיית הורים בגישת שפר
טיפול פרטני לילד או הדרכה הורית?
פעמים רבות אנו רואים כי הילד מתקשה. הקושי יכול להיות במגוון תחומים. בתחום הרגשי, החברתי הלימודי או ההתנהגותי. המחשבה האוטומטית של ההורים היא שכדאי לתת לילד טיפול כדי שיוכל להתמודד עם האתגרים.
בגישת שפר אנו רואים כי מקור הקושי של הילד אינו בקושי עצמו אלא בדינמיקה עם הוריו. לכן ההמלצה היא ללכת להדרכת הורים במקום טיפול פרטני עבור הילד. האפשרות לשלוח את הילד לטיפול פרטני תמיד קיימת ולכן לאחר ההדרכה תמיד ניתן יהיה לקבל החלטה מחודשת בנוגע לטיפול הפרטני.
באילו מצבים כדאי לפנות להדרכת הורים?
בכל מצב בו ההורים חשים לא בנוח עם מה שמתרחש בבית. אם זו אוירה לא נעימה בקשר עם הילדים, אם זה מריבות בין האחים, לעיתים מציאות בה הילד לא מקשיב להורים והם חשים שאין להם סמכות בבית. גם במקרים בהם לילד יש קושי חברתי רגשי לימודי או התנהגותי כדאי לפנות להדרכת הורים ולקבל כלים כצד להתמודד עם קשיים אלה ואף לפתור אותם.
הדרכת הורים נחוצה כאשר ההורים חשים פער בין החלומות שלהם בנוגע להורות לבין המציאות בשטח. המציאות תופחת על פניהם והם רוצים לחזור ולמצוא את הדרך להתנהל בתפקיד החשוב בחייהם באופן בו הם מאמינים ורוצים.
לעיתים המציאות מביאה התמודדויות לא שגרתיות שמעוררות אצל ההורים סימני שאלה. גירושין, מחלה במשפחה, אובדן של אדם קרוב או לחילופין הולדת אח חדש, מעבר דירה, נישואים שניים, מצבים חדשים איתם ההורה מתמודד. בהדרכת ההורים יינתן מענה לסימני שאלה אלה.
בכל מצב בו ההורה חש חסר בטחון, חסר אונים ואובד עצות הדרכה הורית יכולה לסייע בצורה משמעותית ביותר.
צפו בסרטון של לאה ויגדרוביץ – מנחת הורים בגישת שפר
מתי מומלץ ללכת להדרכת הורים פרטנית?
כאשר אתם חשים שאתם מתמודדים עם קושי אקוטי. בעיה שאתם חשים שחונקת אתכם ולא מאפשרת לכם לישון בלילה. בעיה שמאוד מטרידה אתכם ואתם רוצים לקבל כלים כיצד תוכלו להתמודד איתה. במצבים אלה מומלץ לפנות להדרכת הורים פרטנית.
מתי מומלץ ללכת להדרכה הורית קבוצתית?
להדרכת הורים קבוצתית יש יתרונות רבים. בהדרכת הורים בקבוצה אנו לומדים באמצעות הבעיות של הורים אחרים. לעיתים, דווקא בנוגע לקשיים שלנו, קשה לנו לשנות את נקודת המבט אך כאשר אנו שומעים וחווים תהליך שהורים אחרים עוברים זה מסייע לנו ליצור את השינוי בבית שלנו. היתרון הנוסף בהדרכה הורית קבוצתית הוא התהליך. בהדרכת הורים פרטנית המיקוד הוא על פתרון בעיה. תהליך ממוקד וקצר.
בהדרכת הורים קבוצתית מתבצע תהליך של למידה בעזרתו אנו לומדים להתבונן על הדינמיקה הלא מודעת שמתרחשת ביננו לבין הילדים, אנו מבינים מה יצר את הקצר בתקשורת ומה ניתן לעשות כדי לשנות את הדינמיקה המוטעית. בהדרכת הורים קבוצתית מקבלים כלים ארוכי טווח. כלים המתאימים לגילאים שונים ולבעיות מסוגים שונים.
מוזמנים לקרוא ולקבל מידע נוסף אודות: